Hondenmassage

Ben je al bekend met een aantal van de voordelen van bewuste aanrakingen of een ontspanningsmassage bij de gezonde hond? Namelijk:
– minder uitvallen aan de lijn tijdens de wandeling
– verbetering van de communicatie en het vertrouwen tussen mens en dier
– de hormoonhuishouding meer in balans brengen
– minder angst en spanning
– het legen van de ‘stressemmer’
– minder gevoelig voor externe prikkels (zoals geluiden. lichtjes, enz) en meer lichaamsbewustzijn
– het helpt de hond tijdens het leren en verwerken van alle indrukken (vooral heel fijn voor pups!)
– afvoer van afvalstoffen
– natuurlijke pijnbestrijding
– ondersteuning van het immuunsysteem
– enz. enz. enz.

Dus de uitspraak: ‘Je hond masseren? Is dat niet een beetje overdreven?’ Nee, dat is zeker niet overdreven! Je hond zal je dankbaar zijn!

Vanuit de wetenschap wordt het steeds bekender dat honden ook emoties hebben en dat een juiste balans in deze emoties van levensbelang is. Aanraking en massage kan bijdragen aan het behalen of behouden van deze balans. Massage ondersteunt een hond lichamelijk, maar emotioneel wordt er ook een boel in werking gezet. Het regelmatig geven van een massage kan dus een positieve werking hebben op (probleem)gedrag of ondersteunend werken bij begeleiding van een gedragsdeskundige.

Uiteraard gaat alles in communicatie met de hond. Welke signalen worden er getoond? Hoelang mag er gemasseerd worden? Welke plek is prettig en waar mogen we langzaam naar toe werken? Tijdens de massage zal ik woorden geven aan deze signalen en u als hondenbegeleider laten zien wat uw hond u duidelijk wilt maken. Afhankelijk van deze signalen kan er direct een lange massage gegeven worden of wordt er eerst enkel gestart met bewuste aanrakingen. Maar geen zorgen, aangezien het allemaal is afgestemd op uw hond is dat altijd precies genoeg voor een eerste sessie. Ondanks een enkele sessie ook al veel in werking zet en veel informatie geeft over de signalen van de hond, worden eventuele (gedrags)veranderingen vaak na 2 á 3 sessies waargenomen.
Plus, ik geef u nog wat technieken mee waardoor uw hond ook tussen afspraken door optimaal kan profiteren van aanraking.

Benieuwd wat massage voor uw hond kan betekenen? Neemt vrijblijvend contact op en ik denk graag mee!

Een belangrijk aandachtspunt: Ik ben geen dierenarts en bij medische klachten is het uiteraard belangrijk eerst een dierenarts of ander medisch specialist te raadplegen. Wel is het natuurlijk mogelijk om een samenwerking aan te gaan en zou de massage een andere behandeling, na afstemming met de specialist, kunnen ondersteunen.